Header Ads

Woman forced to bulldoze new house - because she did not think to apply for planning permission (5 Pics)

A woman has been forced to bulldoze her newly built house - because she did not apply for planning permission.
Sue Wilesmith did not think to ask the authorities for consent before tearing down an old cottage and replacing it with a slightly taller house.
The 63-year-old estimates she has lost around £150,000 in costs, not counting the £200,000 cost of the land, Cornwall Live say.
She bought the land, at Terras Crossing near Looe, in 2012, which included two derelict buildings - one of which was a former lock-keeper's cottage.
But it soon became clear the cottage would have to be rebuilt - and crucially, she did not apply for planning permission to Cornwall Council.
She said: “People have been shocked to see that it’s been taken down. We just assumed we could renovate and refurbish the buildings.
“It looked like it had rendered walls, but I soon realised that beneath the plaster, the walls were only held together by chicken wire and corrugated iron,” she added.

“The only thing holding up the roof was a single beam. It was like a game of Jenga.
“I didn’t really consider planning permission. I was more concerned with the structure.”
She said she decided to rebuild the cottage with a new timber building which would be one metre taller than the original.
But when it was finished, the council were notified and began enforcement action against the property.
“I applied for a certificate of lawful use but that was rejected,” added Sue. “Then I applied for retrospective planning permission but they weren’t having any of that.
“I just couldn’t get anyone to sit down and have a conversation with me. I don’t feel hard done by, but I do feel, if you read anything about how a planning department should behave, I think they were a bit harsh not having a conversation with me about coming to some arrangement.”
Admitting her mistake in not getting permission, she said: “As much as it was a beautiful building, and it was lovely inside, I can actually see their point of view. I did however think the building was in keeping with the area, being made of timber and as a lodge among the trees.
“I do agree the building looked too tall and, looking at it now, I’d like to be able to put a single-storey building there.”

However, after losing a court case, Sue was fined £6,500 and ordered to remove the house and two points of vehicular access to the plot, which she claims were already in existence. She said she would contest the issue about access.
She said she only rented out the property in the summer as a way of recouping some of her losses.

No comments